Jo så blir det nog faktiskt i detta inlägg ? en av mina stora passioner är just matlagning så varför inte skriva och visa lite av alla fantastiska rätter vi lyckas producera här ? (jag varnar redan innan att alla rätter inte kommer att hänga samman med texten, men jag är heller ingen matskribent, jag kommer att tala om under bilderna vad dom föreställer ?)

(Grillade kebabspett med bulgursallad och hummus )

Det är inte så enkelt som man tror att ”bara” gå till affären och handla precis det man tänkt sig. Varför ? Enkelt svar på det är att det är råvaror som vi är vana vid (eller smaker) som inte används här och då säljer butikerna självklart inte det.

Vi fraktade ner en hel kartong med kryddor från Sverige som vi gärna använder i matlagning vilket i vissa fall visade sig vara ett smart drag ?

(grillade medaljonger, med baconlindad sparris, vitlöksbröd och halloumi)

Men det som är så extremt roligt är alla nya råvaror och smaker man får lära sig att använda i sin matlagning.

Nu har vi ganska varma temperaturer och maten anpassas såklart efter det.

( Äggröra med fetaost och färsk basilika )

Men så ofta vi kan används både gasol och Kolgrill, ( vilket då Den andra matchefen basar över ) men det är också så himla roligt att laga mat på gasspis så jag hänger gärna några extra timmar i köket när det är som varmast ute.

Lamm är en stor favorit i vår familj eller nja ? för mig och Fredrik i alla fall ? det är något vi gärna äter ofta och mycket.( När Fredrik lägger de i sin enastående marinad över natten är det inte svårt att matcha tillbehör kan jag lova )

Ibland äter vi dom med lite ”tyngre” tillbehör som potatis och ibland bara med en makalös sallad.

( Bild 1 Fredriks hemliga marinad till lammkotletter, med våra egna kryddor och grönsaker från vår trädgård)

(Bild 2 Grillade lammkotletter med friterade potatiskuber och rödvinssky)

Vi försöker allt som oftast socialisera med våra nya vänner och grannar och då lagar jag gärna något som dom inte ätit förut.

Tacopaj (alltså hemgjord från grunden inklusive kryddningen, avskyr tacokrydda på påse ?) blev en hit, serverades med lite guacamole som heller inte är så stort här.

( Denna bilden hänger ju ganska bra ihop med texten ? det är alltså tacopajen )

Det bads om matlådor till övriga familjemedlemmar som inte var med på middagen vilket jag tar som ett gott betyg ?

För första gången gav jag mig även på att baka ? det blev något så avancerat som mjölkfria citronmuffins,

(Laktos- och smör-fria citronmuffins med vispad grädde )

(Muffinsen tog slut för snabbt så passade på att baka samma variant fast med färska hallon)

Nöjd med resultatet då varken smör eller mjölk användes.

Jag gillar verkligen basic, old school-matlagning

Som exempelvis köttbullar med potatismos och inlagd gurka ( allt givetvis hemlagat inklusive den inlagda gurkan ) Lukas saknade den rätten från Sverige så självklart slängde mamma ihop det,  det knepigaste momentet var helt klart gurkan ? då jag inte lyckats lokalisera ättika, men vinäger funkade lika fint?

( Denna kan man kanske heller inte misstolka ? men i alla fall… köttbullar med potatismos och inlagd gurka)

En annan gammal klassiker jag fastnat för är bondomelett ? så otroligt varierbar och man tar verkligen det man har hemma och så blir det makalöst saftigt och gott. Och vi kastar i alla fall mindre råvaror som är på väg att ge upp med hjälp av en sådan här rätt.

Just denna blev helt vegetarisk då den innehöll fetaost och oliver.

( Bondomelett med fetaost och oliver )

Ja jag kan prata om mat i evigheter och delar man inte min passion för mat så kan man nog säkert scrolla vidare och hitta andra intressanta inlägg.

För jag kan nästan lova ett detta inte är det sista ”matinlägget”

Det är så roligt att lära sig nya rätter och nytänk på matlagning samtidigt som man arbetar med helt nya råvaror.

Bara att hitta ”rätt” laktosfria grädde för t ex gratäng, har tagit ett tag. För att inte prata om steksmör ( den har jag ännu inte klurat ut ?) men så roligt när rätterna blir precis som man tänkt sig med rätt smaker

Åker säkert in några flera matbilder ?

(Grillad laxfilé med hemgjord citron- och valnötspestotäcke, serverad med räk- och äggsås, kokt potatis och stekt sparris)

(Pastagratäng gjord på gårdagens rester, bland annat pastasås med fläskfile, vill helst inte kasta mat så allt som vi kan använda sparas och görs om i ny tappning)

(Burgare med Cheddarost och friterad Brieost )

Ha det bästa kramar från soliga Portugal